Genom att förebygga belastningsbesvär ökar förutsättningarna för att medarbetare trivs och mår bra och för en effektiv produktion.
Movomech har lång erfarenhet av utveckling av ergonomiska lyfthanteringslösningar. Sedan våren 2019 har Movomech även ett unikt professionellt certifikat för bedömning av belastningsergonomiska risker vid manuell hantering.
Från vänster: Martin Olsson, kvalitets- och arbetsmiljöansvarig, Movomech AB och Benny Olsson, produktutveckling, Movomech AB
RAMP står för Risk Assessment and management tool for Manual handling Proactively, och är ett verktyg för systematisk bedömning av risker för belastningsergonomiska besvär i jobb som innefattar manuell hantering, som till exempel lyftarbete och montering.
Verktyget RAMP ger stöd för hela kedjan från identifiering och hantering av risker till framtagande av åtgärdsförslag, en tydlig åtgärdsplan och dess uppföljning, och utgör resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt på KTH, sponsrat av bland annat AFA Försäkring.
Varför har Movomech valt att använda RAMP?
– Vi utvecklar och tillverkar lyfthjälpmedel för industrin, som olika typer av lyftmanipulatorer och gripverktyg, och en given del i denna process är att vi tillämpar regelverk och standarder som gäller inom ergonomiområdet, säger Martin Olsson, kvalitets- och arbetsmiljöansvarig hos Movomech.
– Det finns många olika ergonomiska bedömningsverktyg men RAMP är enligt vår mening det mest kompletta och bäst strukturerade för den typ av arbetsprocesser vi kommer i kontakt med.
– Att använda ett tydligt och strukturerat verktyg för bedömningen av en manuell arbetsprocess är viktigt, fortsätter Martin. Dels för att en riskbedömning ska göras på samma sätt oavsett vem som gör den, men även för att det inte är tillräckligt att endast bedöma hur mycket ett lyftobjekt väger och hur långt ut från kroppen det hålls för att få en uppfattning om hanteringen är riskabel och kan orsaka belastningsskador.
– Det finns många andra viktiga faktorer som måste tas med i bedömningen för att man ska kunna jämföra olika hanteringar med varandra, och för att avgöra vilka åtgärder som bör prioriteras.
– Vi har även kunder som använder RAMP som ergonomiskt riskbedömningsverktyg. Det underlättar i vår kommunikation att vi använder samma bedömningskriterier och mätmetoder. Att Movomechs ergonomiansvariga medarbetare dessutom genom omfattande utbildning erhållit ett professionellt certifikat i användandet av RAMP-verktygen visar att vi har full kompetens för att använda bedömningsverktyget i sin helhet. Det är vi stolta över.
Vill du ha mer information?
Kontaktperson: Martin Olsson, 044-282906